zondag 8 november 2009

"Ik denk dat dit het einde is" - Xavier Malisse

Beste bloggers, waar was u toen het nieuws bekend werd gemaakt dat Xavier Malisse en Yanina Wickmayer voor een jaar geschorst zijn door nalatigheid bij het invullen van hun whereabouts? Weet u het niet meer? Wordt u daardoor een jaar weerhouden van uw werk, uw leven?


Feiten zijn feiten. Yanina Wickmayer maakte de voorbije 18 maanden drie overtredingen op de whereabouts-reglementen. Zij vulde drie keer haar verblijfsgegevens niet in, waardoor de

dopingcontroleurs van het WADA (Wereldantidopingagentschap) niet wisten waar Yanina verbleef zodat ze geen onverwachte dopingcontrole kon ondergaan. In principe staat dit gelijk aan een positieve dopingtest. Hetzelfde verhaal bij Malisse. 2x zijn whereabouts niet ingevuld en daarbovenop ook nog eens een dopingcontrole gemist.

Mij hoor je dus niet zeggen dat we deze overtredingen door de vingers kunnen zien, maar zou een fikse geldboete niet iets redelijker zijn dan een jaar schorsing?


De heren van Vlaamse Doping Tribunaal, die de tennissers deze straf hebben opgelegd, beseffen duidelijk niet goed wat voor een grote consequenties hieraan vasthangen. Voor de jonge Wickmayer, wiens carrière dit seizoen een enorme hoogte nam met haar halve finale op de US Open en haar 23ste plaatst op de WTA-ranking, betekent dit een verloren jaar in haar ontwikkeling als tennisspeelster. Voor de 29-jarige Malisse zou dit wel eens het einde van zijn carrière kunnen betekenen.


Deze hele situatie zindert al 3 dagen doorheen ons land. Niet alleen in de huiskamers van de gewone man, maar ook in de politiek weerklinken kreten van onbegrip tegenover deze straf. Gewezen Vlaams minister van sport Bert Anciaux schreef op zijn blog: "Naar mijn mening mag een speelster van haar kaliber niet op dergelijke wijze en ook niet met zo'n zware straf worden 'gepakt', zeker omdat er zelfs geen kwaad opzet wordt vermoed. Kortom: Yanina schond misschien de letter van de wet, maar geenszins de geest." De huidige minister van sport Muyters: “De straf is vreselijk, de carrières van die drie sporters (nvdr. Ook de bokser Sugar Jackson riskeert een jaar schorsing door het missen van 2 dopingcontroles) zijn gefnuikt. Dat is erg.” In het tv-programma de zevende dag wist hij kijkend Vlaanderen nog te vertellen dat hij bij het WADA zal pleiten voor een mildere straf voor Wickmayer en Malisse. Benieuwd of de minister iets kan forceren!


Dat deze hele soap nog een tijdje zal aanslepen zou me niets verbazen, maar heel tennisminnend België, mij incluis, hoopt op een happy end. Als steun aan Malisse droegen de spelers, die meededen aan de AXA Belgian Masters in de Lotto Arena, een T-shirt met een foto van de geschorste speler.



Veel sterkte Yanina en Xavier!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten