Dit citaat van ene Nicolas Sarkozy, huidig president van Frankrijk, werd gespot op de populaire site Facebook. De pr-afdeling van de Franse president liet zondag 8 november in naam van Sarkozy een tekst achter op zijn fansite waarop men beweert dat op 9 november 1989 de president, toen adjunct-secretaris generaal van de RPR, in hoogst eigen persoon heeft meegeholpen aan de afbraak van de Berlijnse muur.
Het nieuws verspreidde zich als een lopend vuurtje en niet veel later reageerde de eerste critici al, die dit nieuws afdeden als een misplaatste grap.
Ik overliep even doorheen de vele argumenten en stootte op deze merkwaardige feiten.
Zoals jullie weten, viel de Berlijnse Muur op 9 november ’89. Nicolas Sarkozy beweert op Facebook dat hij die ochtend vernam dat er in Duit
sland iets op til was: de grens tussen Oost en West zou namelijk opengesteld worden. Journalisten, toen ter plaatse, vertellen echter dat men die ochtend helemaal nog niet wist wat er zou gebeuren. Het nieuws dat de muur zou vallen, raakte pas tegen de avond bekend. Ook beweren journalisten uit Frankrijk dat Sarkozy die dag gespot werd bij de herdenking van de overleden de Gaulle.
Sarkozy die nog geen reactie heeft gegeven op het nieuws, komt zo in nauwe schoentjes te staan. Ook zijn medereiziger van toen, partijgenoot en latere premier Bernard Juppé, kan het verhaal niet bevestigen. Juppé lijkt opgezadeld met een vorm van dementie telkens men vraagt naar de datum van hun vertrek. In een interview zei hij onlangs dat ze op "de 10e of 11e november" vertrokken waren. In een biografie staat te lezen dat
ze er pas op 16 november waren. Op zijn blog schrijft hij nu dat hij zich net als Sarkozy op de historische 9 november in Berlijn bevond. Ook zijn woordvoerder kon geen duidelijkheid over de datum brengen.
Uit dit alles moet ik met spijt in het hart de conclusie trekken dat het verhaal van 'Sarkozy, de Berlijnse muurhakker' een mooie titel zou zijn voor een fictioneel jeugdboek, maar zeker geen geschiedkundig feit is.
Sinds het nieuws bekend raakte dat de foto zou zijn gefotoshopt, komt de man uit het Elysée voor in heel wat afbeeldingen van belangrijke
geschiedkundige gebeurtenissen uit de 20e eeuw.
Zo kan je Sarkozy terugvinden als prominent deelnemer aan, o.a. de landing in Normandië in 1944, de Conferentie van Jalta (samen met Churchill, Roosevelt en Stalin), het tekenen van de wapenstilstand die op 11/11/1918 een einde maakte aan WO I, en zelfs de bestorming van de Bastille, ondertussen 220 jaar geleden. En daar blijft het niet bij. De man van Carla Bruni is ook te bewonderen naast Neil Armstrong tijdens h
et planten van een -Franse!- vlag op de maan. Ook houdt hij op het Tiananmenplein een tank op afstand (in 1989) en blijkt hij (onschuldig) toeschouwer in Dallas wanneer JFK er in november 1963 wordt vermoord.
Ook YouTube mag op zo’n moment niet ontbreken (zie Sarkozy: le mensonge de Berlin).
Ik dank u voor het lezen en zie u graag een volgende keer terug!
Tim
Geen opmerkingen:
Een reactie posten